Tuesday, February 14, 2012

Monopouse.


Pagi ini, sedang aku memeriksa e-mail aku, aku didatangi seorang staff yang aku panggil kakak. Seperti biasa aku hanya melihat keletah dia sahaja. Pada mulanya aku fikirkan dia mencari kakak yang duduk bersebelahan dengan aku, rupa-rupanya dia ingin berkongsi sedikit cerita dengan aku.

Begini, dalam kehidupan atau putaran seorang wanita pasti akan tiba satu tahap yang dikenali sebagai monopouse. Beliau datang kepada aku dan bercerita tentang perkara itu kerana orang yang dia ceritakan itu seperti mengalami tekanan dan kadang-kadang tidak dapat mengawal perasaannya. Aku belum pernah melihat keadaan seorang wanita yang mengalami monopouse ini dan bukan mengetahui tentang perkara ini, so sekadar mendengar sahaja.

Mungkin sedikit bacaan aku boleh kengsikan bersama mungkin, apa yang aku ketahui adalah monopouse adalah satu peringkat kehidupan wanita yang akan tiba masanya mereka akan mengalami putus haid, yang mana akan berhentinya kitaran haid atau kesuburan. Kebiasaannya perkara ini berlaku pada sekitar umur 45 hingga 55.

Seperti yang diketahui bahawa apabila seorang wanita telah mengalami putus haid ini, merka tidak boleh lagi mengandung kerana ovari meraka telah berhenti bekerja mengeluarkan telur. Dalam masa yang sama apa yang berlaku adalah penghasilan hormon estrogen dan progesteron semakin berkurangan, dan ini juga mengganggu emosi kepada individu yang mengalami proses ini. Perkara ini juga boleh berlaku kepada wanita yang melakukan pembendahan pembuangan ovari dan gejalanya lebih teruk sedikit daripada mereka yang berlaku secara semula jadi kerana pemberhentian penghasilan hormon berlaku secara tiba-tiba.


Sintom-sintom yang biasa berlaku pada mereka seperti :
 1. Haid yang berlaku kurang kerap dan akhirnya berhenti,
 2. Jantung berdebar-debar atau berdegup laju,
 3. berpeluh di waktu malam,
 4. Kulit kering.
 5. masalah tidur (insomnia).
kadang-kadang berlaku juga sintom seperti yang di bawah :
 1. Tahap seks yang berkurangan dan tindak balas terhadap seks juga berkurangan,
 2. Kealpaan ( ini berlaku kepada sesetengah wanita),
 3. Mengalami sakit kepala,
 4. Mengalami masalah mood yang tidak menentu contoh meragam, kemurungan dan kebimbangan,
 5. Mengalami kekeringan pada faraj dan mengalami kesakitan pada faraj ketika melakukan seks,
 6. Mudah mengalami jangkitan vagina,
 7. Mengalami sakit-sakit pada sendi.
Ujian darah dan air kencing boleh digunakan untuk mencari perubahan paras hormon. Keputusan ujian boleh membantu doktor menentukan jika anda dekat dengan menopaus atau jika anda telah mengalami menopaus.

Ujian yang boleh dilakukan termasuk:
 
 • estradiol 
 • FSH 
 • LH
Pemeriksaan kesihatan anda adalah dengan melakukan pemeriksaan terhadap pelvik, kesan daripada penurunan Estrogen boleh menyebabkan berlakunya perubahan terhadap lapisan vagina.

Selain itu, keadaan tulang juga akan terjejas dan doktor akan menyarankan pemeriksaan dilakukan untuk mengenalpasti samada berlakunya osteoporisis.

Setakat ini dahulu mungkin aku dapat menjelaskan perkara tersebut, selain berkonsi bersama, dapat juga aku menambah ilmu di dada, 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...