Friday, March 15, 2013

Khasiat Cuka Kurma.

KHAL adalah nama dalam bahasa Arab bermaksud suatu bahan daripada buah-buahan seperti tamar (kurma), epal, anggur, dan tin (fig) yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu, bertukar dari jus buah menjadi alkohol, seterusnya menjadi yis, bertukar menjadi asid asetat, dan akhirnya menjadi KHAL, dalam bahasa Inggeris dipanggil vinegar. Bersabda Rasulullah S.A.W., “Sesiapa yang makan tujuh buah tamar (kurma) di pagi hari (dan menurut satu lafaz: tamar dari Al-Aliyah) maka dia akan selamat dari bisa, racun dan sihir pada hari itu”. (Hadis riwayat Imam Bukhari 10/203, dan Imam Muslim).Imam Muslim meriwayatkan dalam hadis sahihnya dari Jabir Bin Abdullah (r.d.). Bahawasanya Rasulullah saw bertanyakan tentang hidangan lauk kepada kepada keluarga Baginda, lalu mereka menjawab : “Kami tidak mempunyai apa-apa pun melainkan KHAL”, lalu Baginda pun memintanya; lalu Baginda pun mengatakan: “Sebaik-baik hidangan adalah KHAL”. (Dikeluarkan oleh Muslim 2052)

Baginda SAW  ” maksudnya, “Sesungguhnya KHAL itu adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku”. Ia merupakan satu penegasan dari Baginda saw bahawa KHAL adalah minuman yang diamalkan sejak dahulu kala oleh nabi-nabi sebelum dari Nabi Muhammad saw lagi. Ini menunjukkan KHAL adalah “minuman kesihatan sunnah nabi-nabi” yang tidak boleh ditinggalkan oleh umat Islam demi hikmah, keistimewaan dan kesihatan yang cemerlang.


Kandungan Cuka Kurma:-

Vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) & kaya dgn potassium (keremajaan kulit). Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid & garam berlebihan dlm badan (yg membawa pelbagai penyakit berbahaya).Khasiat Cuka Kurma Menurut Perubatan Islam:-

Menerusi kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (Ibnu Sina) & Al-Tib Al-Nabawi (Ibnu Qaiyyim), cuka kurma:-

 • Dapat mencegah berlakunya pembengkakan pada badan seperti bisul juga cancer.
 • Membuang darah kotor juga melancarkan aliran darah.
 • Menatasi masalah pencernaan di dalam perut.
 • Melancarkan pergerakan usus.
 • Merawat masalah kerongkong, kahak juga batuk yang berpanjangan. 
 • Memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari.
 • Menurunkan tahap kolestrol.
 • Mengimbangi tahap asid-alkali dalam badan dan mengeluarkan garam berlebihan.
 • Membakar kalori dengan cepat.
 • Membuang toksin.
 • Merawat masalah rahim, menguatkan gigi, deria mata dan telinga.
 • Penyerapan kalsium lebih sempurna - menguatkan tulang.
 • Mengubati masalah gastrik akibat asid berlebihan di dalam perut.
 • Merawat masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu).
 • Mencegah berlakunya keracunan akibat kegunaan ubat-ubatan yang perlbagai.
 • Melancarkan pengeluaran susu ibu.
 • Melancarkan peredaran darah yang berketul di dalam perut (masalah gangguan haid).
 • Memperbaiki funsi limpa.
 • Menghilangkan masalah dahaga atau mengurangkan panas badan.       
   
  Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909 & Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.

  Khasiat Pati Delima.

  Khasiat perubatan delima sudah dijumpai sejak 8000 tahun lalu oleh masyarakat Parsi Purba (Iran).  MENSTABILKAN PARAS KOLESTROL
  Adalah sukar untuk mengekalkan tahap kolestrol dalam badan. Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik di samping menurunkan kolestrol yang buruk.


  DELIMA MEMPUNYAI TAHAP ANTIOKSIDAN YANG TINGGI
  Delima terbukti mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi berbanding pesaingnya seperti anggur merah dan teh hijau. Apabila anda memerlukan sumber antioksidan pada kehidupan seharian, anda perlu pastikan ia adalah antioksidan yang paling bagus. Delima merupakan sumber terbaik untuk antioksidan.


  MELAWAN PENYAKIT JANTUNG
  Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Ini adalah kaedah terbaik melindungi diri daripada penyakit jantung atau serangan jantung. Berdasarkan kajian terbaru, kandungan antioksidan dalam jus delima membantu menurunkan pembentukan lemak pada dinding arteri. Antioksidan membantu membaiki kawasan sel yang rosak. Delima mengandungi ‘flavonoids’ dan ‘polyphenols’ yang tinggi, iaitu antioksidan yang mampu melawan penyakit jantung dan kanser.


  MERANGSANG TENAGA BATIN
  Jus delima kaya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada genitals (alat kelamin). Ia juga mencegah ketidaksuburan dan kemandulan. Delima juga dikenali sebagai 'natural viagra', dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.


  MENGUATKAN SISTEM PERTAHANAN BADAN

  Delima merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa serangan jantung atau penyakit hati.


  MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT KENCING MANIS
  Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima selama 3 bulan dapat merendahkan kebarangkalian atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. “Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksida yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis.”


  MENGHALANG KEMASUKAN VIRUS HIV-1 DAN MICROBICIDE

  Keputusan eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang dapat menyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4 dan CXCR4/CCR5 dapat menahan serangan virus utama A sehingga G dan juga kumpulan 0.


  MENGELAKKAN KANSER KELENJAR PROSTATE
  Kajian telah membuktikan bahawa jus delima dapat mengurangkan perkembangan kanser kelenjar prostat. Kebanyakan pesakit berpuas hati dengan keputusan yang diterima di mana penggunaan delima dapat menyembuhkan kanser itu.


  DELIMA MELAWAN KANSER PAYUDARA
  Penyelidik mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di Wisconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran sel kanser kulit.


  MERENDAHKAN TEKANAN DARAH
  Salah satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.


  MENGUATKAN KESIHATAN GIGI
  Delima diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan gigi.


  MENCEGAH DARIPADA PENYAKIT ALZHEIMER (Nyanyuk)

  Pengkaji daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer’s daripada mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.

  MENGURANGKAN BATUK DAN ASTHMA
  Kandungan asid askorbik (vitamin C) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.


  MENGANDUNGI KEPELBAGAIAN VITAMIN

  Delima mengandungi ‘potassium’ yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitaman-vitamin A, B1, B2, B3, dan C. mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.  DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
  ~Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
  ~menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya).
  ~menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
  ~kulit bayi anda sihat, gebu dan cantik


  MELINDUNGI OTAK BAYI

  Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juga dapat membantu pengguna untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi ‘potassium’ di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam.

  LAGI KHASIAT DELIMA

  ~Melawan penyakit gout
  ~mengurangkan batuk dan menghilangkan kahak
  ~merawat 'sinus'
  ~meningkatkan tenaga
  ~menguatkan sistem penghadaman, membersihkan usus dan mengeluarkan keracunan badan
  ~Mengatasi penyakit anemia dengan membekalkan zat besi yang secukupnya
  ~menormalkan fungsi hati
  ~menstabilkan peredaran darah
  ~merawat cirit birit, sakit telinga, pandangan kabur, sakit gusi
  ~mencuci darah kotor

  Cara amalan :
  1 sudu besar before breakfast.
  Boleh diminum terus atau dibancuh dengan segelas air.


  TAHUKAH ANDA ?

  Buah delima adalah salah satu buah yang terdapat di dalam syurga
  sebagaimana firman Allah: (Q:55:68)
  Maksudnya :"Pada keduanya juga terdapat buah-buahan serta pohon-pohon kurma dan delima.

  Buah delima atau ar-rumman dalam bahasa Arab disebut tiga kali dalam Al-Quran. Antara keunggulannya ialah susunan dalamannya. Apabila kulit berkilat buah ini dikupas, akan kelihatan kantung-kantung kecil berjus segar, manis masam rasanya.

  Dalam banyak budaya, delima melambangkan kesuburan dan panjang usia. Orang Cina misalnya menyajikannya sewaktu upacara perkahwinan karena ia dianggap lambang kesuburan, kemakmuran dan keturunan besar.

  Dalam zaman Nabi Musa as, delima sudah ditanam di Palestin, Syria da Lebanon. Rimmon, kota silam yang dikatakan bandar Hebron kini, terkenal karena pengeluaran delima atau rumman, sempena namanya.

  Delima dipercayai berasal dari Iran, kawasan banjaran Himalaya dan utara India. Ia berkembang sebagai bahan masakan dan ditanam di pesisir Mediterranean, disesuaikan dengan kawasan suhu dingin dan panas. Delima tumbuh seperti pokok semak atau pokok biasa setinggi 3-6 meter, atau ada kalanya 9 meter. Biasanya daunnya luruh tetapi beberapa kawasan pula, pokoknya malar segar. Kini delima ditanam dari sejauh China sehinggalah California

  Nama saintifik bagi delima ialah Punica granatum diambil dari kekata Perancis yang bermakna epal yang berbiji.

  PENTINGNYA WANITA MENGAMALKAN PATI DELIMA
  1. Menegangkan payudara
  2. Mencantikkan kulit - merawat kulit rosak/kulit kering/kulit berjerawat
  3. Mencerahkan kulit
  4. Menegangkan kulit dan menjadikannya awet muda
  5. Membuang lemak berlebihan terutama di perut
  6. Merapat dan menyuburkan rahim - menormalkan kitaran haid yang tidak teratur
  7. Merawat dan mencegah kanser rahim
  8. Memelihara kadar keseimbangan hormon semasa haid (elak moody)
  9. Membakar kalori dengan cepat, elak pertambahan berat badan
  10. Mengubahsuai dan membaikpulih hormon semasa menopouse - sesuai dihadiahkan kepada ibu tersayang.
  11. Merawat KEPUTIHAN dan jangkitan kulat di faraj/rawat kegatalan faraj.
  12. Menghalang pembentukan SEL BARAH PAYUDARA
  13. Menjaga kesihatan usus besar dan kecil (lawas)

  Masalah Rambut.

  Wahhh..... dah lama giler aku tidak update blog kesayangan aku ini. Terasa rindu pula "hahahahaha",

  Mungkin akibat ketandusan idea membuatkan aku hanya memandang sahaja blog aku ini. Post kali ini aku ingin kongsikan masalah yang akau hadapi dalam bulan January lalu.

  Pada asalnya aku tidak mengetahui apa yang berlaku pada diri aku. Sedar dari tidur untuk melakukan rutin biasa aku, kerja. Aku dapati di badan aku terdapat tompok-tompok merah. Di kepala aku berfikir mungkin kesan alahan.

  Aku membiarkan sahaja perkara itu sehingga berlarutan dalam seminggu lamanya. Hati mula tidak berpuas hati dengan keadaan diri aku. Aku mengambil keputusan untuk pergi ke klinik berdekatan untuk menerima rawatan dan bertanyakan masalah yang aku hadapi itu.


  Sesampai sahaja di klinik, aku ditemukan dengan seorang pegawai perubatan yang masih muda. Dia telah memeriksa masalah yang aku hadapi itu, dan menyimpulkan bahawa aku mungkin alergy akan sesuatu. Dia memberikan satu enjection. 

  Selang seminggu tompok-tompok tersebut masih lagi kelihatan. aku semakin risau dengan keadaan diri aku. Pada waktu yang sama aku telah keluar minum dengan teman urusan kerja aku, aku ceritakan masalah yang aku hadapi itu. Dia pun cakap:
  "Entah-entah, kau kena ludah puntianak?", berkerut dahi aku mendengar pendapat yang dia berikan.

  Malam itu juga aku telah berjumpa dengan pengamal perubatan tradisional, dan beliau menyatakan hanya terkena campak keladi. selepas bertemu dengan beliau aku mengamalkan apa yang disuruh oleh beliau.


  Alhamdulillah, tompok-tompok tersebut hilang dan aku mengalami kesan seterusnya.... rambut dan kening aku mulai gugur. mungkin kesan dari ubat yang klinik berikan. semakin risau jadinya. Dlam tidak berpengetahuan aku telah pergi ke pusat rawatan rambut yang agak terkenal. Setelah mendengar penerangan terasa tidak mampu untuk teruskan rawatan dengan pusat tersebut.


  Setelah bertanya-tanyakan pada orang lain, aku mencuba petua-petua yang mereka berikan. aku talah mengamalkan minum pati delima bersama cuka kurma. dan makan ubat dari pengamal perubatan cina (herba). Alhamdulillah segalanya semakin elok dan semakin lebat kembali.

  LinkWithin

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...