Jumaat, 15 Mac 2013

Khasiat Cuka Kurma.

KHAL adalah nama dalam bahasa Arab bermaksud suatu bahan daripada buah-buahan seperti tamar (kurma), epal, anggur, dan tin (fig) yang disimpan atau diperam dalam jangka masa tertentu, bertukar dari jus buah menjadi alkohol, seterusnya menjadi yis, bertukar menjadi asid asetat, dan akhirnya menjadi KHAL, dalam bahasa Inggeris dipanggil vinegar. Bersabda Rasulullah S.A.W., “Sesiapa yang makan tujuh buah tamar (kurma) di pagi hari (dan menurut satu lafaz: tamar dari Al-Aliyah) maka dia akan selamat dari bisa, racun dan sihir pada hari itu”. (Hadis riwayat Imam Bukhari 10/203, dan Imam Muslim).



Imam Muslim meriwayatkan dalam hadis sahihnya dari Jabir Bin Abdullah (r.d.). Bahawasanya Rasulullah saw bertanyakan tentang hidangan lauk kepada kepada keluarga Baginda, lalu mereka menjawab : “Kami tidak mempunyai apa-apa pun melainkan KHAL”, lalu Baginda pun memintanya; lalu Baginda pun mengatakan: “Sebaik-baik hidangan adalah KHAL”. (Dikeluarkan oleh Muslim 2052)

Baginda SAW  ” maksudnya, “Sesungguhnya KHAL itu adalah makanan nabi-nabi terdahulu sebelum aku”. Ia merupakan satu penegasan dari Baginda saw bahawa KHAL adalah minuman yang diamalkan sejak dahulu kala oleh nabi-nabi sebelum dari Nabi Muhammad saw lagi. Ini menunjukkan KHAL adalah “minuman kesihatan sunnah nabi-nabi” yang tidak boleh ditinggalkan oleh umat Islam demi hikmah, keistimewaan dan kesihatan yang cemerlang.


Kandungan Cuka Kurma:-

Vitamin C, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, beta-karotena, vitamin P (bioflavonoid) & kaya dgn potassium (keremajaan kulit). Cuka kurma juga dapat membuang lemak, kolestrol, asid-asid & garam berlebihan dlm badan (yg membawa pelbagai penyakit berbahaya).



Khasiat Cuka Kurma Menurut Perubatan Islam:-

Menerusi kitab Al-Qanun Fi Al-Tib (Ibnu Sina) & Al-Tib Al-Nabawi (Ibnu Qaiyyim), cuka kurma:-

  • Dapat mencegah berlakunya pembengkakan pada badan seperti bisul juga cancer.
  • Membuang darah kotor juga melancarkan aliran darah.
  • Menatasi masalah pencernaan di dalam perut.
  • Melancarkan pergerakan usus.
  • Merawat masalah kerongkong, kahak juga batuk yang berpanjangan. 
  • Memelihara kulit dari kesan kepanasan matahari.
  • Menurunkan tahap kolestrol.
  • Mengimbangi tahap asid-alkali dalam badan dan mengeluarkan garam berlebihan.
  • Membakar kalori dengan cepat.
  • Membuang toksin.
  • Merawat masalah rahim, menguatkan gigi, deria mata dan telinga.
  • Penyerapan kalsium lebih sempurna - menguatkan tulang.
  • Mengubati masalah gastrik akibat asid berlebihan di dalam perut.
  • Merawat masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu).
  • Mencegah berlakunya keracunan akibat kegunaan ubat-ubatan yang perlbagai.
  • Melancarkan pengeluaran susu ibu.
  • Melancarkan peredaran darah yang berketul di dalam perut (masalah gangguan haid).
  • Memperbaiki funsi limpa.
  • Menghilangkan masalah dahaga atau mengurangkan panas badan.       
   
    Darul Fikri, Bairut Tahun 1414H, m.s 908 - 909 & Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.

    Tiada ulasan:

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...