Saturday, February 26, 2011

Bukit Kepong, Muar


Sebenarnya mukim di mana aku tinggal sekarang iaitu Bukit Kepong, mempunyai sejarahnya tersendiri, dan hampir di ketahui umum di Malaysia. Sejauh mana pengetahuan mereka aku tidak pasti. Bukit Kepong merupakan antara sebuah mukim yang terdapat di Daerah Muar.sebuah pekan kecil yang terletak di daerah Muar, Johor. Ia terletak berhampiran Sungai Muar. Pekan ini terkenal dengan peristiwa Bukit Kepong yang tragik.

Bukit Kepong merupakan antara sebuah mukim yang terdapat di Daerah Muar.sebuah pekan kecil yang terletak di daerah Muar, Johor. Ia terletak berhampiran Sungai Muar. Pekan ini terkenal dengan peristiwa Bukit Kepong yang tragik.

Ramai anak muda tempatan yang berhijrah ke kota mencari peluang pekerjaan yang lebih baik. Kebanyakan penduduk pekan adalah peniaga kecil. Sementara kampung berhampiran penduduk banyak yang terlibat dalam aktiviti pertanian. Terutama kelapa sawit,dusun buah-buahan dan getah. Segelintir pula terlibat dalam aktiviti menangkat ikan air tawar serta udang galah yang boleh didapati dengan amat senang suatu ketika dulu sepanjang Sungai Muar yang mengalir melalui pekan ini. Pada ketika ini hasil udang galah amat berkurangan disebabkan oleh masalah pencemaran sungai oleh kilang-kilang, terutamanya kilang getah. Suatu ketika dahulu Pekan Bukit Kepong amat mudah dinaiki air setiap kali musim hujan.Happy Besday

Selamat hari ulang tahun buat sahabat aku, owner of Pulse Of My Heart, (http://aizulazril.blogspot.com/) Tidak pasti pula aku berapakah umur dia sekarang, kerana telah lama aku tidak keluar minum bersama.

Sebelum ini, aku seperti kasihan pada dia dengan apa yang dia harus jalani dalam hidupnya, sekarang tahniah aku ucapkan kerana dia telah pun mempunyai kerja yang agak bagus jawatannya, bagi aku. Mengapa aku cakap "bagi aku" kerana sebelum ini ada beberapa pihak atau sahabat beliau dahulu memperkatakan tentang pekerjaan beliau. Apa yang pasti dia bekerja dengan kerja yang halal tidak pula melakukan kerja yang tidak diredhai oleh agama islam.

So teruskan lah usaha dalam memperbaiki hidup.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...