Thursday, February 18, 2010

ChINese Ney YEar

salam satu malaysia, dan happy chinese new year for all chinese and all malaysians. berkotak-kotak limau yang aku dapat di office ini, pemberian dari c0stumer dan mereka-mereka yang berurusan dengan office aku. dan berterima kasih atas pemberian tersebut bukanlah rasuah,


dan aku telah pun ke kuala lumpur untuk lepak-lepak dengan member aku, tak banyak aktiviti, hanya lepak di rumah dan pergi ke rumah adik aku di puchong, aku berada di kuala lumpur hanya 2 hari sahaja, dan hari ahad aku telah pulang ke kampung dengan membawa sahabat aku dan juga adik aku.


yang pastinya, jika musim perayaan ini, pastinya lebuhraya sesak gila, nak buat macam mana, masing-masing ada destinasi mereka sendiri.


happy chinese new year.

Saturday, February 13, 2010

PLaZa Low YaTt




hari ini aku menemankan sahabat baik aku yang seorang ini untuk pergi membuat beberapa urusan di Plaza Low Yat, kuala Lumpur, pergi dengan menaiki kereta, aku ingatkan hari ini kl dah lengang rupanya belum lagi, jalan masih sesak dan nak cari parking pula paling bawah skali kat Plaza Low Yat tu.



setelah itu aku mengajak sahabat aku tu bersiar-siar di Mid Valley, terlalu lama juga aku tidak menjejakkan kaki aku di sini, sejak aku bekerja di sektor kerajaan ini. hanya satu tujuan aku pergi ke Mid Valley iaitu melihat pet wonderland, saja nak tengok haiwan peliharaan di situ. suka tengok ikan laut kat situ, berwarna-warni dang mengasyikkan, bila lah agaknya aku akan dapat membela ikan dari lautkan.



seperti sebelum ini. sahabat aku ini berjanji mahu belanja aku makan nando's dan hari ini hasrat beliau tercapai, sebenarnya aku yang minta dia belanja, sebab dia dah berjanji dengan aku. kesian dia kena ketuk ngan aku.




selesai sahaja makan kami terus pulang ke putrajaya kerana sahabat aku ini terpaksa kerja, overtime malam pula, post ini pun aku buat semasa di office dia, tak tau apa yang ingin dilakukan di sini. dia pun buat kerja dia jer. *sibuk ngan facebook..... aku pun sama juga, sibuk ngan facebook. hahaha...... apa aktivi malam ini yer.....

MaJLis PerKAHWinaN


pada minggu lepas aku telah pun pergi ke jalan peel untuk menghadirkan diri untuk majlis perkahwinan sepupu aku, sebenarnya aku tak merancan untuk datang yang kat kl ni, begini ceritanya, pada hari sebelum itu (sabtu) aku telah pun pergi ke muar untuk majlis perkahwinan sepupu aku juga. dan aku juga ibu aku telah pun singgah ke rumah makcik aku.



dan kami pun lepak untuk menghilangkan rasa letih akibat kepanasan dan juga menghilangkan rasa mengantuk. ibu aku berborak dengan makcik aku dan makcik aku itu beria-ia nak pergi majlis perkahwinan di jalan peel tu, aku memang lah terasa malas nak pergi sebab minggu dapan (minggu ini) aku akan turun lagi ke kl ni.



oleh kerana aku tak mahu mengecilkan hati makcik aku tu, kami pun telah membawa beliau ke kl dan bermalam di rumah adik aku di putra perdana, puchong. dan keesokan hari nya kami pun pergi lah mengenyangkan perut di majlis perkahwinan tersebut. but aku tak makan sangat nasi minyak, tak minat dan perut aku akan mengalami macam-macam masalah akibat dari memakan rempah yang banyak kuantitinya.



Friday, February 12, 2010

MoTiVASi




sebelum itu 2 feb, aku telah menghadiri satu kursus motivasi, aku tak tahu pula siapa yang memberi cramah tersebut, dan rupa-rupanya, datuk fadzillah yang menyampaikan ceramah. sebenarnya aku dihantar atas arahan office, dalam terpaksa jugalah sebenarnya, tetapi apabila dan menyertainya, memang best. tak ada lah bosan sangat.


kursus tersebut bermula dari jam lapan pagi sehingga jam 5 petang. awal-awal sahaja aku ada rasa seperti mengantuk, sebab aku pun tiba dari kl malam tadi, so still terasa letih. makan juga disediakan oleh pihak pengurusan. Majlis Daerah Segamat. sebenarnya jabatan aku pun hanya jemputan dai Majlis Daerah. terima kasih atas jemputan tersebut. nice.



ada beberapa mesej yang aku terima dalam transformasi diri. dan kebanyakannya boleh diguna pakai, dan memang apa yang disampaikan sememangnya baik. dan boleh diikuti.




antara budak-budak pejabat tanah segamat yang hadir.

TerBAkaR

khamis yang lalu semasa aku dalam perjalan pulang ke rumah selepas tamat waktu kerja, dengan memandu kereta sambil melakukan kesalahan besar apabila memandu, berbual dengan handphone tanpa menggunakan handfree. dari jauh aku melihat ada kepulan-kepulan asap hitam, aku sangka mungkin ada yang membakar sampah di kawasan kebun kelapa sawit itu.

setelah beberapa kilometer ke hadapan aku seperti tidak puas hati kerana mengapa jalan kampung di kawasan kebun itu boleh jamm.... dan aku perhatikan betul-betul dihadapan aku itu lah punca kepulan-kepulan asap hitam yang aku lihat dari jauh. rupa-rupanya sebuah lori terbakar.

aku cuma lihat dari jauh sahaja, kerana lebih kurang 1 kilometer setengah dari aku park kereta dan tempat kejadian, malas aku nak berjalan di panas terik tersebut. semasa aku tiba pasukan bomba pun baru tiba untuk memadamkan kebaran tersebut.

Thursday, February 4, 2010

BaNGaNG

aku bengang betul sejak akhir-akhir ini, manakan tidak, macam-macam yang aku dengar, well, i tell you all 'bout me, aku ni seorang yang tak banyak bercakap kalau aku tak berapa rapat dengan seseorang atau satu group. memang susah aku nak bercakap, bak kata pepatah "ada berlian dalam mulut" sesiapa yang kenal aku akan tahu bagaimana dan siapa diri aku yang sebenar.

aku bukanlah seorang yang sombong, dan sememangnya muka aku ni serius jer, tidak boleh ubah. dah begitu keadaan diri aku, bukan bermakna aku seorang yang sombong. aku jenis orang yang simple mudah berkawan, tapi kalau aku belum biasa memang aku tak banyak cakap.


dan lagi sekali berlaku. ada orang yang sampaikan pada aku bahawa terdapa group yang cuba mahu pulaukan aku, lantaklah, ada aku kisah. dan yang paling menyedihkan diri aku ini adalah terdapat orang-orang yang tidak suka pada satu perkara itu. seperti post yang sebelum ini. dia bukan sesiapa dengan aku, dan aku tak ada niat lain, cuma mahu berkawan bukan berscandle. semua itu, tidak ada makna bagi aku, semua buang masa.

hanya kawan satu office. salah aku keluar minum, bukan pegang-pegang tangan, tidak tahu lah macam mana mentaliti orang-orang di segamat ini. bila nampak keluar minum bersama, ada hubungan. BODOH. apa yang ada di kepala masing-masing pun aku tidak tahu. BANGSAT.

kekadang aku down dengan sikap manusia-manusia BODOH tersebut. ya Allah kau berikan lah kesabaran kepada hamba mu ini.

KAwaN KU



kawan aku yang seorang ni, aku pun tak faham kenapa dia selalu dilanda masalah dan dihurung kesedihan, kekadang aku pelik kenapa orang yang dia kenal dan berjanji bagai boleh memusnahkan impian dia, sahabat aku ini boleh dikatakan sebagai seorang yang baik, tetapi di manakah silapnya dia sering dipermainkan.



aku pernah pesan pada dia supaya jangan mudah mempercayai dengan kata-kata orang, walaupun telah lama kita kenal orang itu pun, belum tentu kita boleh mempercayainya dengan mudah, dan janganlah menyerahkan hati itu dengan tanpa memikirkannya dahulu.



pada mulanya, aku hanya berfikir bahawa budak yang dia perkenalkan pada aku itu cuma ingin mempergunakannya, tetapi dia cakap balik dengan aku yang dia dah lama kenal dengan budak tu dan dia telah menunggu jawaban dari budak itu telah sekian lama, so i can't talk much. aku serahkan pada dia. dan apa yang aku sedihkan dan apa yang aku takutkan memang betul-betul terjadi pada dia. dan apa yang boleh aku cakap di sini adalah bersabar sahaja dengan dugaan yang di beri oleh Nya.


sesungguhnya mencari kebahagian itu bukan lah satu perkara yang mudah, banyak perkara yang perlu kita lalui, dan hendaklah kita menempuhinya dengan sabar. aku doakan untuk sahabat aku itu agar dapat bertemu dengan kebahagiaannya.




FarM ViLLe

satu fenomena atau apa, aku ada terdengar di radio tentang perkara ini, memang macam mengasikkan sahaja. aku pun terjebak sama sebenarnya, dan ada member aku yang seorang itu, sanggup menunggu masa untuk menuai tanaman dia tu. dan ada satu hari itu, aku lihat dia sampai ke pagi sanggup menahan matanya semata-mata untuk menuai tanaman dia dan takut tanaman dia tu akan kering macam tu sahaja.

permainan ini pun memang mengasikkan kerana kita boleh ikut kehendak kita bagaimana kita nak deco ladang kita tu, dan juga kita boleh memiliki haiwan ternakan, juga boleh mengumpul hasilnya. dan kita juga boleh menanam pelbagai tanaman, dan ini memang menyeronokkan kerana apabila kita menuai tanaman atau ternakan tersebut dan kita akan dapat habuannya.




tetapi perlu diingatkan, jangan terlalu asik sangat dengan game ini, kita lupa tanggungjawab kita sebagai seorang pekerja atau di mana letaknya diri kita dan apa situasi kita.



Tuesday, February 2, 2010

MeMBer

member baik aku yang seorang ni, macam-macam pula dia punya keletah, lihat saja aksi dia dengan mamat mcD tu, pada malam aku membawanya pulang ke kampung.




semasa mahu keluar makan tengahari, habis basikal anak jiran dia dia main, bila dah patah dia tinggalkan sahaja basikal tersebut.


sedang asik dengan farm ville dia di facebook.

HaRi WiLAyaH

pada hari ahad yang lalu, aku telah menhantar member aku ke perbadanan putrajaya kerana dia terlibat dalam sambutan hari wilayah yang jatuh pada hari isnin, dan aku juga telah mengambil member dia sewaktu menghantar dia,


aku juga pergilah melihat dan meninjau keadaan di dataran pada malam itu, dengan adanya tujuan lain iaitu aku menjemputnya untuk dibawa ke kampung kerana dia ada urusan dengan family dia, so pada malam itu juga aku telah membawa dia pulang ke kampung, bertolak dari kuala lumpur jam 1 a.m dan sampai di kampung jam 4 a.m, terasa juga letihnya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...