Monday, March 5, 2012

Tempat Menarik Di Segamat.

Segamat merupakan salah satu Daerah yang terdapat di dalam Negeri Johor. Di Daerah ini juga terdapat beberapa tempat menarik yang boleh dilawati sebagai tempat untuk melepaskan tekanan selepas bekerja atau sebagai tempat untuk meluangkan masa bersama keluarga.

Antara tempat-tempat berikut adalah:

1. Air Terjun Sungai Bantang, Bekok.

Air terjun ini merupakan tempat yang selalu aku pergi apabila mempunyai kelapangan, aku rasa dalam post yang sebelum ini aku pernah meletakkan beberapa post tentangnya. Menjadi pilihan utama aku untuk pergi kerana lokasinya hanya mengambil masa 45 minit dari rumah aku, dan tempat keluarga aku menghabiskan masa bersama.

Di sini aku bercerita sedikit tentang tempat atau air terjun tersebut, Hutan lipur ini mula ditubuhkan atau mula diperkenalkan sekitar tahun 1989 dan telah dimajukan pada tahun 1990. Kawasan ini terletak di dalam kawasan Hutan Simpan Labis dan berada di Kompartmen 17 seluas 210.93ha dan Kompartmen 18 seluas 156.28ha. Jarak antara Air Terjun Sungai bantang dengan bandar Segamat lebih kurang 64 kilometer, dan 8 kilometer dari Pekan Bekok, dan mempunyai tema sendiri iaitu "Destinasi Rekreasi Luar Anda" telah diperkenalkan oleh Jabatan Hutan Daerah Segamat bagi tujuan perkhemahan dan perkelahan.

Pihak berwajib juga telah menyediakan kemudahan-kemudahan untuk pengunjung seperti tempat meletak kenderaan, tempat riadah, tandas awam, surau, tempat persalinan dan sebagainya. Bagi mereka yang gemar melakukan aktiviti perkhemahan pula, ada beberapa tapak perkhemahan disediakan disekitar kawasan hutan lipur ini.


2. Takah Merluh Kg Tenang, Labis, Segamat.

Perkataan Takah Merluh ini berasal dari bahasa orang asli yang membawa maksud yang berasingan setiap satunya. Takah bermaksud bekas air dan Merluh pula bermaksud tertidur. Mengikut kata-kata orang setempat di situ, sejarah air terjun ini bermula dengan penemuan oleh beberapa orang asli yang berbentuk seperti takah (bekas air), di sebabkan suasana di kawasan itu sungguh nyaman, mereka mengambil keputusan untuk berehat seketika dan tanpa disedari mereka tertidur, atas sebab tersebut, mereka menamakan air terjun tersebut sebagai Air Terjun Takah Merluh.

Kawasan air terjun ini terbuka untuk semua tanpa dikenakan bayaran masuk dan sesuai dijadikan tapak perkhemahan. Setiap tahun pasti akan diadakan aktiviti perkelahan peringkat daerah dan luar daerah.

Kemudahan-kemudahan juga telah disediakan oleh pihak berwajib seperti tandas, bilik persalinan, pondok rehat, pondok solat, tapak perkhemahan dan tapak meletak kenderaan. Jarak antara lokasi ini dengan Pekan Labis adalah sejauh 17 kilomter sahaja, dan kawasan ini juga telah dirizabkan sebagai kawasan Hutan Simpan Labis.


Hutan Lipur Takah Merluh ini merupakan hutan jenis Hutan Dipterokarp Bukit yang mempunyai pelbagai Flora dan fauna. Tarikan utama hutan lipur ini adalah keunikan air terjunnya yang mempunyai terjunan air yang bertingkat dan tebing yang agak tiggi. Flora dan faunanya pula belum lagi diterokai dan kekal dengan keasliannya menggamit untuk dikaji dan dan dikenali sebagai khazanah alam yang tinggi nilainya.. Di sini pengunjung boleh bersiar-siar serta melihat hidupan liar yang terdapat di kawasan ini.


Untuk sampai ke kawasan ini, pengunjung boleh menggunakan kenderaan sendiri atau menaiki teksi dari Pekan Air Panas melalui Kampung Tenang. 


Aktiviti utama yang boleh dilakukan di hutan lipur ini adalah menjejak fauna dan menikmati keindahan alam semulajadi.


3. Pusat Rekriasi Kolam Air Panas.

Sebelum tiba ke Hutan Lipur Air Terjun Takah Merluh, pasti kita akan lewati satu lagi tarikan di Segamat, iaitu Pusat Rekriasi Kolam Air Panas. Terletak di Pekan Air Panas yang diambil nama semperna kolam air panas tersebut. Terletak kira-kira 14 kilometer dari Pekan Labis.

Terdapat beberapa kemudahan yang telah disediakan seperti kolam mandi, taman permainan, wakaf, surau, tempat meletak kenderaan dan dikenakan bayaran untuk masuk ke kawasan ini.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...