Thursday, October 20, 2011

Lunch At Tanjung Pelepas.


Dalam dua minggu lepas yang lau, makcik aku yang tinggal di Taman Impian Emas, Skudai telah mengadakan satu majlis open house, Aku hanya datang untuk makan sahaja dan hanya memberi sedikit sahaja bantuan. Majlis bermula jam 8 malam dan berakhir hampir jam 12 pagi. Dalam keesokan harinya, Kami telah bersiar-siar di Danga City dang dahulunya dikenali sebagai Best World Johor Bahru. Niat kami menjejakan kaki disitu adalah semata-mata ingin melihat Pc Fair yang diadakan, sedikit hampa kerana tidak banyak gerai yang ada.


Jam menunjukkan hampir waktu untuk makan tengahari, Pakcik aku mengambil keputusan untuk makan di Gelang Patah sahaja, perjalan mengambil masa lebih kurang setengah jam dari Bandaraya Johor Bahru. Dengan tiga buah kereta kami menuju ke destinasi.Apa yang menari di situ? Makanan yang dihidangkan, sekadar biasa sahaja bagi aku, tetapi boleh dikatakan lazat dan enak juga. Dan yang lebih menarik adalah pemandangan di sana. Ketika menikmati makanan yang dihidangkan sambil menyaksikan penorama di sana, Mendengar deruan ombak dan dihembus dengan angin bayu, memang mengasyikan.


Kenyang sudah perut, masung-masin pulang ke tempat masing-masing, aku seperti biasa pulang ke Muar kerana bekerja pada keesokan harinya.Sihir.

Salam, telah beberapa hari tidak update blog aku ini, sedikit kesibukan dengan kerja di pejabat. Macam-macam yang ingin aku kongsikan tetapi aku ada membaca sebuah blog yang memaparkan bagaimana meningkatkan pelawat dalam blog sendiri.

Panjang lebar pula, Begini cerita yang ingin aku kongsikan, semalam ada seorang hamba Allah ini datang berjumpa dengan aku dan menyuarakan masalah yang beliau alami kepada aku. Hamba Allah ini juga merupakan kenalan rapat aku, aku gelarkan sebagai (X). Apa yang dialami oleh beliau adalah, pengkhianatan oleh rakan beliau sendiri (Y).Begini ceritanya, Sebelum ini beliau mempunyai seorang rakan, yang boleh dikatakan rapat sangat dengan beliau ini, hampir tiga tahun lah mereka ini rapat. Banyak perkara juga yang mereka lakukan bersama. Tetapi sejak kebelakangan ini hubungan mereka agak renggang, aku pernah bertanyakan kepadanya mengapa begitu? Dia sendiri tidak pasti mengapa rakannya itu cuba menjauhkan diri.


Dalam beberapa ketika, rakan aku ini mengenali seorang rakannya yang berasal dari kampung yang sama dan kebetulan rakan lamanya itu berkerja dan tinggal di daerah yang sama pada tika ini (Z), hubungan lama itu rapat semula. Oleh kerana hubungan dengan beliau dengan (Y) yang semakin renggang itu dan tidak mempunyai ramai kenalan kerana berasal dari daerah dan negeri yang lain, lebih senang digelar sebagai perantauan.Baru-baru ini (X) datang berjumpa dan bersembang dengan aku, beliau menyuarakan rasa tidak puas hati dan rasa terkejut beliau pada aku. Dan apabla dia khabarkan kepada aku, aku juga terkejut kecil juga. Masakan tidak, apa yang dikhabarkan adalah sahabat dia (Y) cuma menggunakan bomoh untuk menundukkan beliau dan membuatkan agar rakan aku ini (X) mengikut segala telunjuknya.

Kes berat juga hingga menggunakan khidmat bomoh. Mengapa begitu sikap manusia? Apa yang dicemburinya? Aku nasihatkan kepada rakan aku itu agar ambil sebagai ikhtibar dan sebagai langkah berjaga-jaga sahaja, kerana kita tidak mengetahui kesahihan cerita itu benar atau tidak, mungkin (Y) tidak melakukan perkara itu. Dan sesungguhnya perkara ini boleh menimbulkan fitnah dan boleh membawa kepada kerosakan dalam perhubungan sesama manusia.

Aku menyuruh beliau mencari ayat-ayat melindungi diri daripada sihir dan amalkan perkara itu. Pada aku, yang aku mampu, hanyalah berdoa agar beliau selamat daripada segala ancaman jahat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...