Thursday, June 17, 2010

Just Wright

Sebenarnya Leslie Wright (Queen Latifah) adalah seorang wanita yang tak bisa berpura-pura. Ia selalu mengungkapkan apa yang ada di dalam hatinya tanpa ragu-ragu. Tapi kali ini Leslie menghadapi masalah besar. Ia ingin mengungkapkan apa yang ia rasakan namun di saat yang sama ia juga tak ingin menyakiti perasaan sahabat karibnya.

Suatu ketika, Leslie mendapat kesempatan yang tak mungkin datang dua kali. Ia diminta menjadi terapis dari Scott McKnight (Common), bintang NBA All-Star. Awalnya semua berjalan baik-baik saja namun masalah mulai timbul ketika Leslie mulai jatuh hati pada Scott. Kini, semula yang awalnya jadi jalan mulus buat karier Leslie malah jadi perang batin yang menyiksa Leslie.

Bagaimana tidak. Leslie tak mungkin mendekati Scott karena sepertinya bintang NBA ini terpikat pada Morgan Alexander (Paula Patton), sahabat baik Leslie sejak kecil. Leslie tak bisa mendapatkan semuanya. Ia harus memilih antara menjadi sahabat baik selamanya atau merebut hati Scott

Letters To Juliet


Membaca surat yang ditujukan untuk orang lain dan bahkan membalasnya barangkali adalah sebuah tindakan yang tidak terpuji. Apalagi jika sampai surat balasan ini malah membuat si pengirim surat harus menempuh perjalanan jauh demi menghidupkan api asmara yang sempat lama padam. Tapi itulah justru yang terjadi pada seorang wanita berkebangsaan Amerika (Amanda Seyfried) yang sedang berlibur di Italia.

Wanita asal Amerika ini datang ke Italia bersama kekasihnya yang diperankan oleh Gael GarcĂ­a Bernal. Setibanya di Italia, sepasang kekasih ini menerima sebuah surat yang ditulis berpuluh tahun sebelumnya. Surat itu sebenarnya ditujukan pada Juliet Capulet (tokoh dalam kisah Romeo dan Juliet) yang isinya meminta saran mengenai hubungan asmara.

Konon wanita tua yang diperankan oleh Vanessa Redgrave ini sempat berwisata ke Italia dan bertemu seorang pria tampan yang memikat hatinya. Meski kejadian itu telah lewat berpuluh tahun namun wanita ini sepertinya belum bisa melupakan kenangan sekejap itu. Karena terharu pada kisah wanita ini, sepasang kekasih tadi lantas berusaha mencari pria muda yang telah memikat hati si wanita yang kini tengah menunggu kepastian ini.

Lagenda Budak Setan
Kasyah bersama rakan sekumpulannya, Sapi, Man dan Cin Cai merupakan pelajar nakal yang sering membuat onar dan terkenal kerana sering dikenakan tindakan disiplin. Mereka juga melabelkan kumpulan mereka sebagai anti perempuan. Namun, sikap dan kenakalan Kasyah berubah dengan kemunculan pelajar baru, Ayu. Ayu telah benar – benar menambat hati dan perasaan Kasyah, membuat dia jatuh cinta. Ayu mencabar Kasyah untuk berubah dan sebagai syarat untuk dia menerima Kasyah. Episod baru hidup Kasyah pun bermula.

Tiba masanya Kasyah perlu melakukan tugasan kajian tesisnya ke pedalaman. Kasyah berpisah sementara dengan Ayu. Azmi yang pernah mengecewakan Ayu, kini muncul kembali menagih cinta dari Ayu. Azmi hampa bilamana Ayu menolak permintaannya itu. Melalui ibu Ayu, Mak Leha, Azmi merencanakan sesuatu untuk membolehkannya bernikah dengan Ayu. Melalui perancangan Azmi, Mak Leha berpura sakit jantung dan tidak boleh kerisauan. Ayu yang serba salah terpaksa menerima Azmi dalam hidupnya, kerana bimbangkan keadaan ibunya. Ayu berkahwin dengan Azmi. Kasyah kecewa. Kebahagian yang diharapkan tidak menjelma.

Azmi kembali kepada tabiat lamanya yang pemabuk, panas baran, kaki perempuan dan sering membelasah Ayu. Suatu malam, mereka berdua bergaduh besar. Ayu yang dipukul bertindak melarikan diri dengan kereta. Ketika memandu dalam keadaan trauma dan emosi, Ayu hilang kawalan lalu kemalangan. Ayu cedera parah. Mukanya hancur. Azmi menuntut maaf tapi Ayu sebaliknya menuntu cerai dan minta wajah yang baru. Episod baru hidup Ayu pun bermula. Ayu yang kini berwajah baru tampil sebagai Emilia. Ayu ingin memulakan hidup baru dan melupakan episod dukanya.

Ayu / Emilia, menubuhkan syarikat melalui wang simpanan dan pampas an dari Azmi. Melalui kawannya, Suzana, Kasyah dijejaki dan dipelawa untuk bekerja dengan syarikat Emilia. Kasyah yang pada mulanya tidak menyangka apa – apa, mula mengesyaki sesuatu setelah baru bekerja. Melalui Suzana juga Kasyah mengetahui segalanya tentang Ayu / Emilia. Hubungan mereka kembali bertaut. Azmi yang sakit hati cuba mengagalkan hubungan itu kembali. Azmi sekali lagi meminta bantuan Mak Leha untuk memujuk Ayu / Emilia. Semasa di rumah Emilia, Azmi telah memukul Emilia dihadapan Mak Leha sehingga milia terjatuh dan tidak sedarkan diri. Emilia cedera parah di kepala dan hilang ingatan. Berbagai cara dilakukan oleh Kasyah dan Mak Leha untuk memulihakn ingatan namun belum berhasil. Emilia yang senakin pulih, akhirnya mengahwini Kasyah. Kebahagian yang diharapkan Kasyah tidak kekal lama. Ayu / Emilia meninggal dunia ketika melahirkan anak.


Lakonan: Farid Kamil, Lisa Surihani, Que Haidar, Raja Farah, Sheila Mambo
Pengarah : Sharad Sharan
Syarikat Penerbit : Astro Shaw Sdn. Bhd.

Misti Johor


pada 22 june 2010 ni, aku akan ke johor bahru untuk menghadiri seminar sempena Jelajah Misti Dan Komuniti Broadband Johor 2010. pada hari tersebut terdapat tiga seminar,
  1. Seminar Upin Dan Ipin,
  2. Seminar Penetration Test,
  3. Seminar Ancaman Alam Siber.
dan aku akan hadiri seminar yang kedua: seminar penetration test, aku tidak berapa pasti apa yang dimaksudkan dengan Penetration itu, dan pada hari tersebut aku akan didedahkan dengan perkara tersebut dan ilmunya boleh digunakan dalam kerja harian aku insyaallah, maklumlah aku bekerja dengan komputer dan dihunbungkan pula dengan internet, dan bermacam masalah juga gejala yang dihadapi.

dari office aku ada 7 orang yang dihantar untuk hadiri seminar tersebut, dan telah dibahagikan kepada 3 jenis seminar di atas, tetapi hanya aku sahaja yang dilatakkan di seminar yang kedua, tidak ada kawan, tapi demi ilmu tidak perlu rasanya untuk fikir yang sedemikia rupa.
LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...