Thursday, February 23, 2012

Perosak.

Pelbagai jenis penipuan sekarang yang dilaporkan di dalam akhbar, salah satunya yang terbaru dan semakin menjadi-jadi sekarang ini, penipuan dalam perniagaan di internet. Beberapa kes yang dilaporkan adalah penipuan penjualan iPad atau Handphone, dengan menjanjikan harga yang murah tetapi hasilnya tidak seperti yang dijangkakan.

Mudah orang sekarang ingin mencari kekayaan dengan menggunakan penipuan bagi menikmati kemewahan. Mengapa menganaya orang. Tetapi orang yang sedemikian mengapa mudah terpedaya dengan iklan yang dipaparkan, bukankah lebih selamat jika walk in ke kedai yang berhampiran. Rata-rata memberikan alasan mereka tertarik dengan harga yang ditawarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab itu.

Perkara ini juga akan merosakkan periuk nasi orang lain yang berniaga di internet, kerana akan menjejaskan pendapatan mereka kerana pelanggan tidak lagi mempercayai dan risau akan ditipu seperti yang sering berlaku. Kerana kawan-kawan aku sendiri juga ada yang berniaga melalui internet.

Sebelum ini, penipuan melalui peti simpanan ringkas yang menawarkan hadiah ribuan ringgit. Dan seorang rakan aku telah terpedaya dengan tawran itu dan mngikuti segala kehendak pihak yang tidak bertanggungjawab itu, dan bercerita pada aku bahawa beliau amat menyesali perkara itu. Walhal sebelum ini pihak polis dan juga kerajaan telah memberikan amaran supaya tidak mempercayai perkara itu, tetapi seperti orang yang buta akibat jumlah wang yang ditawarkan menjadikan mereka membiarkan diri ditipu dengan mudah.


Begitu lah senario sekarang ini, hanya ingin menikmati kemewahan sanggup mereka memperdayakan orang lain. Dan kita seharusnya lebih berhati-hati dalam penipuan begini.

Ceroboh.


Tidak pasti aku sama ada pendapat ini dipersetujui oleh semua, just luahkan rasa aku sahaja di sini. Dalam beberapa bulan lepas merangkap pada tahun lepas, KTM (Kereta api Tanah Melayu) telah melakukan tindakan mengambil semula tanah-tanah yang telah diceroboh. Tujuan pengambilan tanah tersebut bertujuan untuk membina landasan berkembar dalam meningkatkan lagi perkhidmatan, satu perkara yang baik dan perlu dikembangkan kerana memudahkan arang awam.

Dalam melakukan proses ini, terdapat tanah-tanah milik KTM yang telah diceroboh dan telah terbina rumah atau kedai. Dalam bahasa kasarnya 'Setinggan'. Aku terlibat secara tidak langsung semasa proses mesyuarat yang diadakan. Banyak perkara yang dibahaskan, termasuk pemberian wang pampasan.

Apabila lepak di kantin tempat aku bekerja, kekadang terdapat juga sahabat-sahabat yang berseloroh, 
"kau tidak mahu ceroboh tanah kerajaan ker? sudahlah menceroboh tanah orang, tuan tanah bagi pula duit untuk kosongkan tanah, beruntung sungguh orang-orang tu",
sungguh perihatin kerajaan terhadap kebajikan mereka agar tidak merempat. Kalau lah tanah yang diceroboh itu milik orang perseorangan atau individual, matilah orang yang ceroboh itu kena belasah paling tidak mendapat makian.

Jumlah pampasan yang diberikan itu agak banyak juga. Dan baru-baru ini aku dengar pampasan tersebut ditambah lagi untuk mengurangkan beban orang-orang yang menceroboh itu. Tetapi ada segelintir yang seperti tidak sedar diuntung, mengapa aku berkata demikian rupa? Telah menceroboh tanah milik orang, duit juga telah diterima, tetapi masih lagi berdegil untuk keluar dari tanah tersebut. Apa alasan mereka ya?LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...