Wednesday, November 17, 2010

Baju Melayu Teluk Belanga


Dari segi sejarahnya, baju ini mula dipakai pada zaman pemerintahan Sultan Johor, iaitu Almarhum Sultan Abu Bakar yang bersemayam di Teluk Belanga, Singapura pada sekitar tahun 1800-an. Justeru itulah ia dipanggil Baju Kurung Teluk Belanga dan ia juga merupakan pakaian kebangsaan orang Melayu Johor. Sejak itu pemakaian baju ini telah berkembang ke negeri-negeri lain di Tanah Melayu. Baju kurung merupakan pakaian kebangsaan rakyat Malaysia dan banyak dipakai dalam majlis-majlis rasmi. Baju Kurung Teluk Belanga adalah labuh, dan potongannya longgar kerana dirusuknya berpesak dan di bawah lengannya pula diletakkan kekek. Potongan lehernya bulat dan berbelah di depan. Pada sekeliling tebukan lubang leher itu, jahitan tulang belut digunakan bagi mengemas dan memperkukuhkan lagi leher baju tersebut. Baju kurung teluk belanga yang dipakai oleh kaum lelaki dan wanita pada dasarnya adalah sama kecuali;

  1. Baju yang dipakai oleh lelaki labuhnya adalah separas punggung, alas lehernya lebar dan mempunyai tiga kocek iaitu di dada kiri, di dada kanan dan di bahagian bawah hadapan baju, manakala baju kurung yang dipakai oleh kaum wanita pula labuhnya hingga ke lutut dengan satu kocek di dada kiri atau pun tanpa kocek.
  2. Kaum lelaki memakai baju ini dengan seluar panjang samada seluar Acheh atau Seluar panjut Kaum wanita pula memadankannya bersama kain samada kain dari jenis batik, songket atau sutera. Kain ini pula diikat dengan ikatan yang bernama ombak mengalun, iaitu dengan lipatan-lipatan yang letaknya di rusuk kanan atau kiri. Kepala kain sarung lazimnya diletakkan ke belakang apabila dipakai dengan baju kurung ini.

Pada masa dahulu, wanita Johor memadankan baju kurung dengan kain dagang luar, iaitu sehelai kain sarung yang pada asalnya digunakan sebagai kain kelubung untuk menudung kepala dan berlindung dari cahaya matahari apabila keluar berjalan. Kain dagang luar ini dikenakan di pinggang seperti kain samping lelaki dengan ombak-ombaknya di bawa ke rusuk kiri dan disaukkan pada lengan atau dipegang dengan tangan. Kain mantul, iaitu sehelai selendang pendek yang bertekat dengan kelingkan emas biasanya akan disangkutkan ke bahu apabila si pemakai mengenakan baju kurung dengan kain dagang luar ini. Walaubagaimanapun, baju kurung pada hari ini tidak lagi dipakai dengan kain-kain tradisional sebegini yang lazimnya hanya digunakan oleh masyarakat Melayu zaman dahulu.

Baju MelayuBaju Melayu merupakan pakaian lelaki Melayu dan ia terdiri dari dua jenis iaitu Baju Kurung Teluk Belanga ataupun Baju Cekak Musang. Baju ini biasanya dipakai semasa menghadiri majlis-majlis perkahwinan, kenduri-kendara dan juga bagi menunaikan Sembahyang Jumaat. Selain itu ia juga amat sesuai dipakai pada Hari Raya dan juga majlis-majlis rasmi. Pemakai Baju Melayu kelihatan lebih berseri apabila ia mengenakan samping dan songket. Pada acara-acara biasa seperti kenduri-kendara dan Sembahyang Jumaat, ia dipakai bersama kain pelekat atau kain tenun sutera.


Berdua

Salam Aidiladha untuk bagi yang muslim, dan terima kasih juga kerana mengunjungi blog saya yang tidak seberapa ini, tahun ini aku menyambut Aidiladha dengan suasana yang sedikit sunyi kerana adik-adik aku yang lain tidak dapat bersama bagi menyambut Aidiladha pada tahun ini. jadi sedikit bosan.

Aktiviti hari ini:

Jam 7.00 a.m = Aku dikejutkan dengan deringan hanphone panggilan dari sahabat aku Fitrie, pada malam tadi dia berpesan kepada aku supaya tidak lupa untuk menghantar baju melayu nya, kerana baju tersebut dalam simpanan aku, aku terlupa untuk beri kepadanya semalam, oleh itu terpaksa aku bangun awal untuk menghantar pakaiannya itu, kalau tidak pakai jeans and t-shirt sahajalah budak itu.

Jam 8.00 a.m = Aku telah pun bersiap untuk ke masjid bagi menunaikan solat sunat Aidiladha, dan aku menjemput sahabat ku Fitri dahulu sebelum ke masjid,

Jam 8.15 a.m = tiba di masjid dan turut serta membaca takbir, sedikit lengang kerana Aidiladha jatuh pada hari rabu, dan hanya 1 hari sahaja bercuti, ramai yang mengambil keputusan untuk tidak pulang ke kampung,

Jam 9.30 a.m = tiba di rumah, dan terus sahaja ke dapur kerana perut aku terasa sangat lapar,

Jam 10.00 a.m = pergi ke pusara ayah tercinta, membaca yasin dan membersihkan kawasan sekitar,

Jam 10.45 a.m = menanti kehadiran Fitri, dan makan ketupat sekali lagi bersama beliau.

Jam 1.00 p.m = start kereta terus menuju ke rumah nenda bersama ibu dan Fitri, bertemu dengan pakcik dan makcik aku yang pulang ke kampung.

dan seterusnya aku membawa ibu dan Fitri ke Bukit Pasir dan Bukit Gambir, cuci mata kerana tidak ada apa yang ingin dilakukan di rumah.
LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...