Friday, October 29, 2010

Tidak Mengerti



Aku bukan rajin sangat ingin membaca blog-blog ni. disebabkan aku bukan punya waktu yang banyak. Lihat saja aku bunya entry, tidak banyak post yang aku letak.kadang-kadang rindu juga nak berblog ini.

Begini, aku ada baca satu blog. Aku buka dan baca blog tersebut bukan selalu. Apa yang aku fikirkan ia adalah nonsense adalah, bloger tersebut seperti "cakap tidak serupa bikin". kenapa aku cakap begitu.




Aku telah membaca post dia yang terbaru, dia menyatakan bahawa dia tidak begitu. Tetapi setelah aku membaca kesemua post dia yang terdahulu, terdapat post yang menyatakan ia begitu, mungkin dia terlupa bahawa dia pernah postkan entry yang seperti itu, kelakar lah bloger tersebut.

Bengang.



Salam, mungkin kau orang semua tertanya, mengapa aku selalu luah kan rasa bengang di sini. untuk pengetahuan semua, hari ini, aku telah pergi ke petronas untuk mengisi minyak kereta aku, then aku terpandang pada front skirting aku, tertanggal tapi belum jatuh. aku bawa pergi proton service. then dia cakap, benda itu bukan terlanggar sesuatu, tetapi telah ditendang atau diketuk. entah terasa sedih juga.

aku pusing ke belakang kereta, dan satu lagi yang mengejutkan aku, bonet kereta aku juga bercalar. aku betul-betul sedih dengan tindakan mereka itu. sebenarnya aku pakai kereta tersebut belum pun sampai sebulan, tetapi macam-macam yang telah mereka lakukan.

aku kerja di office tersebut, tidak pernah pula aku nak kacau anak dara orang, bini orang ker waima laki orang, tetapi mengapa mereka-mereka ini busuk hati dengan aku, apa yang telah aku lakukan, belum lagi aku pergi pada mereka dan mengutuk-ngutuk atau menyakiti hati dia orang tu.

mengapa ya begitu. betul-betul kecewa dengan tidakan dia orang. biar lah, aku berserah pada Allah, semoga perbuatannya itu diberi balasan, amin.



Thursday, October 28, 2010

Entah lah



salam, lama sungguh aku tidak update blog aku ini, bukan tak ada aktiviti yang ingin aku kongsikan di sini, tetapi kebelakangan ini aku terasa macam sibuk ngan kerja dan bermacam-macam lagi hal. macam-macam yang aku alami, gembira, suka dan duka.

kadang-kadang aku tidak pasti mengapa bermacam-macam masalah yang aku perlu lalui, kepada yang tahu hidup aku bagaimana, itu merupakan salah satu yang aku fikirkan. hari makin bertambah tapi aku seperti juga begini. sampai bila pun aku tidak pasti. yang pasti aku terasa tersepit dengan keaadaan. untuk diluahkan di sini menjadi satu masalah pula nanti.




yang kedua, tentang kewangan aku, bukan tidak cukup, buat masa ini cukup aku menanggung diri aku dan bil-bil dan loan yang perlu aku bayar, cuma kepada sahabat aku itu, harap maaf terpaksa menanti, tetapi aku cuba usahakan yer. tidak pernah aku lupa. tapi kenapa terasa macam tak cukup. hahahahaha. entah lah, apa masalah kewangan aku pun tidak tahu. "merepek".



di office: aku ok jer, tetapi ada yang mata-mata yang memandang hujung mata pada aku, terutama budak-budak yang dulu tu, kenapa jaki sangat dengan aku pun aku tidak tahu mengapa. sampai bila agaknya mereka ingin sedemikian rupanya. kekadang tertanya juga pada diri ini, "apa salah yang telah aku lakukan, sehingga demikian rupa mereka lakukan", entah lah. tapi aku dengan diri aku sendiri dan lakukan sahaja kerja aku sendiri, biar lah mereka, cuma hanya terfikir.



dan sebenarnya aku juga tidak tahu apa masalah sebenar aku ini, hermmm.... kenapa ya?

Wednesday, October 6, 2010

Hari Raya Pertama

pada hari raya pertama, pertama sekali rumah yang kami kunjungi adalah rumah nenda aku yang berada di Lenga, Muar. bertemu sanak saudara dan sepupu sepapat aku.

sesudah beraya bersama mereka, makcik aku telah mengajak kami untuk ke istana sultan johor di Muar untuk menyertai rumah terbuka yang diadakan oleh Baginda Sultan,

selesai makan, kami pun membawa haluan sendiri, kami pergi beraya di rumah saudara sebelah arwah ayah aku yang berada di Tanjung Gading, Muar. tidak banyak rumah yang dapat kami pergi kerana hari pun beransur petang, kerana pada petang itu, kami perlu menghadirkan diri untuk bergotong royong rumah terbuka (berkumpul saudara mara dari sebelah ibu aku).

kami pulang ke rumah dahulu untuk salin pakaian dan terus bergerak untuk ke majlis gotong royong itu.

habis hari raya pertama.

Tuesday, October 5, 2010

Raya 2010

assalmmualaikum,

dah lama sungguh aku tidak mengemaskini blog aku ini, mungkin kerana kesibukan bekerja agaknya.

tidak mengapa, pertama sekali aku ingin cerita apa yang berlaku pada aku semasa hari raya, maksudnya, apa aktiviti yang aku lakukan.

Hari Raya Pertama.




merupakan hari raya pertama yang disambut dengan adik beradik aku tidak dapat berkumpul semua sekali, yang telah berkahwin telah pun pulang ke rumah mertua, dan yang askar pula tidak dapat bercuti kerana menjalankan tugas beliau.

dalam sejarah aku menyambut hari raya hanya 4 orang ahli keluarga aku. walaupun begitu hari raya tetap meriah walau dirayakan hanya 4 orang sahaja ahli keluarga.

malam raya pertama kami telah pun pergi ke Bandar Segamat untuk berbelanja, lokasi Bandar Utama Segamat. ini kerana baju raya aku dan adik aku tidak sempat siap pada hari itu. dan sungguh aku tidak menyangka ramai juga yang berbelanja di akhir Ramadhan.

siap berbelanja jam 11 malam, kami terus pulang ke rumah dan menyambung tugas, iaitu memasak lauk untuk hari raya, dan segalanya siap jam 3 pagi. wah... sungguh letih,

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...