Monday, November 8, 2010

Hair Bands


Salam, baru-baru ini aku telah mendapat e-mail dari kenalanku, mungkin aku bukan seorang wanita yang berambut panjang, tetapi aku terpanggil untuk kongsikan perkara ini kepada semua supaya lebih berhati-hati dalam memilih dan membeli barangan. Terutama dari China, niat di sini bukan untuk memboikot barangan dari China, tetapi lebih berhati-hati, kerana aku juga membeli barangan yang di hasilkan dari negara tersebut.


Sebagai seorang muslim kita harus selidik barangan yang ingin kita gunakan.
BEIJING (AFP) - kondom yang telah digunakan dikitar semula menjadi band rambut di China selatan, pada awalnya ia digunakan untuk mengelakkan penyebaran penyakit seksual-transmitta dan dengan bertujuan untuk mencegah penyakit tersebut dari berjangkit,

Dalam contoh terbaru dari produk buatan China yang berbahaya, getah pita rambut telah ditemui di pasaran tempatan dan salon kecantikan di bandar-bandar Dongguan dan Guangzhou di wilayah Guangdong, lapor China Daily.

"Band-band getah murah dan berwarna-warni dan ikatan rambut dijual dengan berleluasa. ini boleh mengancam kesihatan masyarakat tempatan, "kata itu .. Walaupun kitar semula, pita rambut masih boleh mengandungi bakteria dan virus, katanya.

"Orang lain boleh dijangkiti AIDS, kutil atau penyakit lain jika memegang pengikat rambut tersebut, mungkin juga digigit semasa ingin mengikat rambut.

Satu beg yang penuh dengan pengikat rambut tersebut dijual dalam sekitar Rs5, yang harganya jauh lebih murah berbanding getah pengikat rambut jenama lain.
Mengikut kata seorang pegawai kerajaan, perbuatan mengutip kondom dan dikitar semula adalah menyalahi undang-undang industri pembuatan. Sebelum ini, China telah pun mengalami beberapa masalah dalam barangan yang dihasilkan oleh negara terbabit yang melibatkan barangan jelek mahupun barangan yang merbahaya untuk digunakan sama ada di pasaran domestik atau luar negara.

periksa pengikat rambut anak-anak anda dan pastikan mereka tidak meletakkan pengikat rambut di dalam mulut mereka ketika cuba untuk mengepang atau mengikat rambut mereka.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...