Thursday, March 29, 2012

Kes Terpencil Atau Apa?

Sejak kebelakangan ini, ada beberapa kes yang berlaku di dalam pejabat aku, salah satunya yang agak kritikal juga adalah kes kecurian. Seingat aku perkara ini telah lama berlalu. Peristiwa terakhir yang aku ingat ada seorang staff yang kehilangan sebuah komputer riba. Mungkin salah belliau sendiri kerana meletakkan komputer tersebut di dalam laci meja sewaktu cuti hujung minggu.

Baru-baru ini, beberapa orang staff telah kehilangan sejumlah wang. Siapa yang bersalah? Tuan punya wang tersebut juga bersalah kerana meletakkan beg tangan mereka secara terbuka dan memudahkan berlakunya kecurian.


Aku tidak mempersalahkan sepenuhnya terhadap tuan punya barang tersebut. Mungkin kerana memiliki kepercayaan yang tinggi terhadap keselamatan yang ada di dalam pejabat atau mungkin atas dasar percaya sesama kakikatangan membuatkan mereka cuai, dan akhirnya berlakunya kejadian-kejadian yang tidak diingini.

Kes pertama, berlaku pada sahabat aku sendiri. Di mana beliau meletakkan beg tangannya di ruang berdekatan dengan meja beliau. Pada umumnya, walaupun dalam keadaan waktu rehat tengahari, di dalam pejabat tersebut tidak pernah kosong, dan sentiasa ada kakitangan yang masih melakukan tugas-tugas mereka. Oleh sebab itu, Keselamatan itu agak tinggi juga kerana kawasan tersebut memang sentiasa dilihat dan terletak dalam kawasan yang terbuka. Tetapi perkara itu tidak menghalang kejadian itu terus berlaku. Kesedihan diluahkan kepada aku. apa yang mampu aku katakan hanyalah "bersabar".

Kes Kedua, berlaku kepada seorang kakak yang umurnya sebaya dengan ibu aku. Aku tidak dapat cerita beliau secara terperinci, tetapi beliau menyatakan bahawa beliau juga kehilangan sejumlah wang. Dan lokasi tempat beliau (meja) teramatlah terang dan nyata. kerana semua sudut di dalam pejabat tersebut pasti akan dapat melihat kawasan meja beliau dengan amat jelas sekali. Dan kejadian tersebut terus juga berlaku. Hebat juga orang yang melakukannya.


Kes ketiga, "hermmm......" beliau juga menyatakan dan meluahkan bahawa beliau ini juga kehilangan wang. Apa yang aku nak cakap di sini, aku tidak percaya dengan beliau kerana selama ini aku hanya melihat apa yang dia lakukan semua nya "propa".

Tetapi, walau terdesak mana juga. tidak seharusnya pesalah itu melakukan perkara tersebut. Kerana ia boleh menjejaskan status sesebuah pejabat. Dan apa yang pesalah itu lakukan hanyalah satu penganiayaan terhadap rakan-rakan sepejabat sendiri. yang mana mereka juga memerlukan wang diambil itu untuk urusan mereka sendiri. 

Sesusah mana masalah yang dialami. mencuri bukan satu jalan penyelesaian, dan hanya menyusahkan orang lain sahaja. boleh sahaja pesalah itu menyatakan untuk meminjam sejumlah wang. Hati lain-lain, tak tahu nak cakap apa. untuk melakukan pertuduhan juga tidak punya bukti yang kukuh, oleh itu kes itu dianggap sebagai kes terpendam.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...