Monday, February 21, 2011

Domain Dan IP

Hari ini terlalu banyak kerja yang perlu aku lakukan dan ada yang tertunggak. Pada paginya, aku telah menghantar sahabat aku menaiki bas untuk pulang ke Kuala Lumpur, kerana semalam dia telah mengikut aku pulang ke rumah.

Kemudian aku ke Pekan Labis untuk pergi di pejabat yang menjadi rutin ku untuk meninjau sama ada di pejabat tersebut mempunyai masalah atau tidak. Sebenarnya aku mendapat report dari seorang staf yang menyatakan bahawa komputer beliau menghadapi masalah. Aku turun untuk memastikan apa masalah sebenar yang beliau hadapi.

Dalam jam 12 aku mendapat panggilan menyatakan ada perbincangan dengan group it, terpaksa aku meninggalkan kerja aku di Labis dan pulang ke Segamat. Perbincangan tersebut melibatkan penukaran domain pada semua komputer yang menggunakan internet. Sebelum ini, komputer di pejabat tempat aku bekerja ini menggunakan IP add.

Perbezaannya dan apa yang aku faham, semasa kami menggunakan IP address sebagai alamat komputer di pejabat. Capaian di internet tidak meluas dan hanya capaian yang dibenarkan sahaja yang boleh di access. Dengan penggunaan domain ini, banyak perkara dan web yang boleh dicapai.

Kebaikan menggunakan domain ini, pihak ict yang berada di Johor Baharu boleh meninjau segala aktiviti yang dilakukan oleh staff mereka, sama ada mereka ini melakukan kerja atau sebaliknya. Bagi aku ini adalah satu perkara yang baik, kerana kerja-kerja aku melibatkan internet, dan memerlukan internet untuk melakukan sesuatu pekerjaan.

2 comments:

sham said...

sokong..sokong..sokong En. Danny...;)

budak_nakal said...

thanks sebab sokong... hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...